Familjesemestern i bil

Så gör du det bästa av familjesemestern i bil

Vi går mot en sommar där vi åter får upptäcka några av de pärlor som finns från norr till söder i vårt vackra land. Här kommer våra bästa tips för att underlätta för dig som planerar familjesemestern i bil.

1. Planera detaljerna

Planering är a och o. Var ska ni äta? Finns det sevärdheter eller badplatser längs vägen som ni kan stanna vid för att muntra upp rastlösa barn? Se resvägen med barnens ögon. Glöm inte att planera in regelbundna pauser. Att köra längre än tre timmar kan vara riskabelt. Hjärnan behöver återhämtning och kroppen behöver dessutom sträcka på sig.

2. Viktiga saker att ha i bilen

Se till att ni har med en första-hjälpen-väska, toapapper och våtservetter. Vet ni med er att någon av barnen lätt blir åksjuk så se till att det finns åksjukepåsar i bilen. Glöm inte vattenflaskor!

Se också över bilbarnstolarna så att de fungerar som de ska.

Röd stuga i motljus

3. Fyll på med underhållning

Det är alltid uppskattat med klassiska billekar som ”20 frågor” eller ”bokstavsleken”.

I 20 frågor får en i sällskapet tänka på en person. Resten får ställa ja-och-nej-frågor som ska leda dem närmare till svaret.

Bokstavslekar finns det flera. En klassiker är att alla i sällskapet får säga exempelvis ett djur på A, sedan gå vidare till B, så långt ni kan genom hela alfabetet.

En annan är att en person börjar säga en stad, land, artist eller annat. Nästa person får säga något annat i samma kategori som börjar på bokstaven som föregående svar slutade på.

Spel

Ljudböcker

På Spotify finns många ljudböcker, bland annat flera Disney-klassiker. Ett hett tips är Lejonkungen som man kan lyssna på i sin helhet med samma röster som i filmen från 1994. En stunds nostalgi för dig som förälder och ett tillfälle för barnen att förundras av och upptäcka den klassiska berättelsen om Simba.

Tips på reseappar och appar för barn hittar du här:

5 barn-appar för sommarens resor>

Fem ovärderliga appar för din roadtrip>

4. Se över din bil- och reseförsäkring

Leasar du en bil så behöver du också ha koll på antalet mil. Övermil kan bli en dyr historia. Kolla också upp om hyrbilsförsäkring ingår i din försäkring. Reseskydd ingår i hemförsäkringen och oftast är det tillräckligt. Men kolla igenom villkoren för att vara på den säkra sidan.
Läs mer om försäkring från Volvia>

Till toppen av sidan