Eu-märkning däck

Så tolkar du EU-märkningen av däck

På nya däck sitter en etikett med information om däcken och påminner till utseendet om märkningen av vitvaror eller tv-apparater. I den här artikeln går vi igenom varför den finns och hur du tolkar EU-märkningen av däck.

I en tidigare artikel har vi gått igenom hur man tolkar siffrorna och bokstäverna som är tryckta på själva däcken. För att få ytterligare information och vägledning i köp av däck har EU-märkningen till uppgift att visa på däckens bränsleffektivitet och säkerhet.

Detta betyder de fyra symbolerna

Bränsleekonomi

Den vänstra skalan visar däckets  bränsleekonomi. Här har man mätt och graderat däckets rullmotstånd som visar hur bränsleffektivt däcket är. Skalan går från E till A där A är mest effektivt.

Skillnaden i varje steg är cirka 0,1 l/100 km. Väljer du att köpa ett däck med klass A i stället för ett med klass E kan du spara cirka 60 liter bränsle på ett år om du kör 1500 mil.

Våtgrepp

Nästa symbol ger information om hur bra däcket är vid inbromsningar på vått underlag. Samma skala gäller här: från E till A där A är mest effektivt.

För din säkerhets skull så bör du välja ett däck som får bra värden. Det skiljer upp till sex meter mellan varje steg på skalan. Du kan räkna med cirka 30 % kortare bromssträcka med ett A-klassat däck jämfört med ett E-klassat sådant. För dig och dina medtrafikanter kan skillnaden i bromssträcka innebära skillnaden mellan liv och död, så var inte dumsnål.

Däckbuller

På symbolen underst ges information om däckens ljudnivå i antal decibel. Ett normalt samtal ligger på mellan 60 och 65 decibel. En ökning med tio decibel upplevs som en fördubbling av ljudnivån. Blir man utsatt för buller över 85 decibel under flera timmar anses det vara skadligt för örat.

Alptopp/snöflinga

På vinterdäck syns även alptopp/snöflingasymbolen när däcken är testade och godkända för vinterväglag.

QR-kod

Scanna QR-koden på etiketten för att läsa produktinformationsbladet om däckmodellen.

Läs mer om vad den tryckta märkningen på själva däcket står för> 


Hitta dina nästa däck här>

Till vår däcksida>

Till toppen av sidan