Renault Etoile Filante

Veckans Renaultklassiker: Étoile Filante

Speedfenomenet som siktade mot stjärnorna

Étoile Filante är konceptbilen som blev världsrekordhållare. Med flygplansteknologi ville Renault testa om detta kunde vara framtiden.

Efter krigsslutet 1945 började Joseph Szydlowski, chef för Turboméca och ledande expert på turbinjetmotorer, experimentera med mindre enheter för helikoptrar. Han trodde att han hade något revolutionerande även för bilindustrin på gång.

För att få allmänhetens uppmärksamhet tog han kontakt med Renaults chef Pierre Lefaucheux. Pierre satte samman en högkvalitativ trio som fick uppgiften att ta fram något som världen aldrig tidigare skådat.

En världsrekordbil gör entré

Resultatet? Renault Étoile Filante. Den aerodynamiska konceptbilen hade begåvats med en 270 hästkrafters turbinmotor och skulle snart bli föremål för en världsrekordjakt.

5 september 1956, på en saltsjö i USA, var det dags. I bilen satt Jean Hébert – en tredjedel av trion som hade arbetat med att ta fram Étoile Filante. Sanningens ögonblick var här.

Renaults genombrott i USA

Över den enorma platta ytan susade Étoile Filante fram. På en km höll Jean Hébert snitthastigheten 306,9 km/h. Nytt världsrekord för motortypen! Efter fem km hade snittet ökat till 308,85 km/h – ett rekord som står sig än idag.

Rekordet blev Renaults stora genombrott i USA och hjälpte till med försäljningssiffrorna när personbilen Renault Dauphine släpptes i samma veva.

Arbetet med turbinjetmotorer i bilar visade sig dock inte passa för vanliga personbilar, och ingen biltillverkare valde att satsa vidare på konceptet.

Läs mer:

Type A: Starten på en ny era

4CV: Första franska småbilen över miljonen

8 Gordini: Legendarisk sportbilEtoile Filante 4