Renault Espace

Veckans klassiker: Renault Espace (1984)

Världens första MPV?

Tillsammans med Matra vågade Renault vara nyskapande och presentationen av Renault Espace väckte stor uppmärksamhet.

När Renault presenterade Espace 1984 var idén om att sju personer skulle åka bekvämt i egna säten i samma bil något banbrytande. Tidningar skrev och många pratade om den. Men ingen köpte den. Det skulle dröja ett tag innan Renaults nya biltyp, MPV, eller multi-purpose vehicle, skulle hitta sin plats på bilmarknaden.

En gul Renault Espace

Flexibel och rymlig

Inspirationen till designen kom från de franska höghastighetstågen TGV. Espace var en femdörrars personbil som utvecklades av Matra. Den flexibla inredningen – framsätena kunde vändas 180 grader – gjorde att den kunde användas till att exempelvis stanna vid vägkanten och äta picknick under längre färder. Espace var lika bra för en stor familj som att frakta saker i.

Populariserade MPV:n

Matra köptes upp av PSA Peugeot Citroën som inte var intresserat av bilen. Men projektgruppen som arbetat med Espace gav inte upp och kontaktade Renault. Företaget tog emot Matra med öppna armar och insåg bilens potential, men också dess svårsåldhet. Något år senare när bilens alla fördelar hade arbetat sig in i folks medvetande, skulle dock folk stå på kö. Bilen blev populär och flera biltillverkare följde efter. Ford Galaxy och Fiat Ullusé är två exempel som efterapade Espace.

Renault Espace

Första generationens Espace delade i princip teknik med Renault 18. Utseendet, åtminstone bilens framsida, påminner om Renaults minibussar Traffic och Master. I Sverige släpptes aldrig Espace fas 1. Renault Espace gjorde istället debut i Sverige i början av 90-talet med sin andra generation.

Tillbaka till frågan ställd i rubriken. Huruvida Renault var först med MPV eller inte tvista de lärde – vissa hävdar att Fiats modell 600 Multipla från 1951 var först. Mer säkert kan sägas att Renault banade väg för en ny biltyp.

Till toppen av sidan