Ekstedts bageri Mikael Lindeman

Ekstedts: Bageri med hundraåriga anor

Hyllade bageriet har hantverket i centrum

Sedan 1889 har det bakats bröd i Ekstedts lokaler på Drottninggatan.
– Det skojar man inte bort. Vi har ett arv att förvalta, säger Mikael Lindeman, som tillsammans med sin fru Annasara driver Ekstedts sedan 2012.

I det vackra huset med gul putsfasad tar Mikael Lindeman emot med ett välkomnande leende. De frestande bullarna, bakverken och bröden sprider väldoft. Vi sätter oss på den lummiga och kullerstenstäckta innergården. Sedan åtta år tillbaka är detta Mikael Lindemans liv. För många i Alingsås är han ansiktet utåt för Ekstedts.

– Jag gick från att sälja hus till att sälja bullar. Men baka gör jag inte, det står min fru för. Hon är utbildad bagare och konditor och brinner för yrket. Jag är mer för att sälja och mötet med våra kunder, säger Mikael Lindeman.

Ekstedts bageri i Alingsås

”Vi bakar med kärlek”

– Vi bakar allt från grunden med kvalitativa råvaror. Det kräver många mantimmar och långa baktider för våra bröd. Jag tror det märks att vi bakar med kärlek och med respekt för hantverket.

När Lindemans tog över Ekstedts ville man renodla verksamheten. Genom att plocka bort matpajer och andra halvfabrikat nischade sig Ekstedts som ett bageri och konditori.

Mikael Lindeman visar sitt favoritbröd i bröddisken

Ekstedts i White Guide

Och det hårda arbetet har lönat sig. White Guide, en slags Michelin-Guide för svenska kaféer och restauranger, har haft med Ekstedts varje år sedan paret Lindeman tog över.

Vid tretiden varje natt mellan måndag till lördag kommer bagarna till Ekstedts för att sätta degarna och påbörja dagen medan vi andra sover som djupast. Lite senare, klockan fem börjar konditorerna. Det är de som är de verkliga hjältarna bakom Ekstedts; de som sliter i det tysta, menar Mikael Lindeman.

Leveranser sker till Smörgåsspecialisten samt till de kommunala caféerna. I övrigt säljs allt som bakas på Ekstedts.

Bagare med plåtar fulla av bullar, frallor och bakverk

Mikael Lindemans favoriter

När vi är inne på bagarna och konditorerna frågar jag Mikael Lindeman om hans tre favoriter i utbudet. Utan tvekan säger han budapestbakelsen, karlspadern och det vita surdegsbrödet.

– Vi rostar hasselnötterna och gör egen maräng till budapestbakelsen och det gör stor skillnad. Karlspadern är samma recept som funnits långt innan vi tog över – en klassiker.

Mikael Lindeman älskar att sälja sina produkter lika mycket som att äta dem. Att sälja är tillsammans med mötet med kunderna det bästa med hans jobb, säger han.

– Vi har många stamkunder och under en dag blir det många samtal. Det har blivit som ett community och folk träffas här. Den sociala biten är hemskt kul.

Glad kund står vid disken på Ekstedts
Jonas ”Sko-Jonas” Ericson på besök.

Framgångsrikt 2020

Trots detta corona-år så har omsättningen stadigt gått upp. I juli var trycket så stort att man hade svårt att få fram tillräckligt med varor första veckan.

Nästa höjdpunkt blir Lights in Alingsås i oktober.

– Då har vi öppet till sent på kvällen och belyser innergården, säger Mikael Lindeman.

Text: Christoffer Hiding

#Alingsåsärfantastiskt

Alingsås är staden vi alla älskar; som vi lever och verkar i. I svåra tider blir det extra tydligt hur viktigt det är att stötta det lokala. Vi tror att en levande innerstad och brinnande, lokala entreprenörer är nycklar till att Alingsås ska blomstra. Därför vill vi med den här satsningen lyfta de alingsåsare som driver sina verksamheter i ur och skur.

Lär känna fler lokala entreprenörer:

Tremark: ”Stadskärnan är stadens motor”

Skosalongen satsar på vandring

Cervera: ”Vi tror och hoppas Alingsås”

Karin S: Högklassigt mode på Nygatan

Sallys: Från svarta havet till Alingsås

Till toppen av sidan