Riskera inte att tappa ett hjul – efterdra hjulbultarna

Utför du ditt hjulskifte på egen hand med fälgkors? Då finns det en viktig detalj som många glömmer. Missa inte att efterdra hjulbultarna. Det bör göras efter cirka tio mil – annars riskerar du att tappa ett hjul när du kör.

I körkortsteorin nämns det som en viktig del i hjulskiftet. Men inte alla kommer ihåg att efterdra hjulbultarna. Skiftar du dina hjul hos en verkstad eller hemma med momentnyckel till rätt vridmoment behöver du sällan vara orolig, även om vår rekommendation är att ta det säkra före det osäkra. Har du utfört hjulskiftet med ett vanligt fälgkors behöver du dock alltid efterdra bultarna.

– När du byter hjulen hos oss behöver du oftast inte efterdra hjulbultarna, vi ser nämligen till att dra hjulbultarna med rätt vridmoment. Men vill du vara på den säkra sidan är du varmt välkommen tillbaka så efterdrar vi bultarna med vår elektriska muttermaskin. Det bjuder vi på. Det går också att göra hemma med ett vanligt fälgkors, säger Rasmus Järnström, däcktekniker på Bil-Nilsson.

Det finns dock ett undantag när du alltid bör göra det:

– Har du nya aluminiumfälgar behöver du alltid efterdra bultarna. Självklart hjälper vi dig med det, om du önskar, säger han.


Hitta dina nästa däck här>

Boka tid för hjulskifte>

Till toppen av sidan