Eco Driving

Spara pengar genom eco-driving

Visste du att genom att planera din körning, sänka hastigheten och köra mer sparsamt kan du minska din bränsleförbrukning med 20 %? Det skulle göra gott för både din plånbok och miljön.

Kanske tänker du redan på eco-driving? Grattis! Då sparar du med stor sannolikhet tusenlappar om året. Se räkneexemplet nedan för att bli extra pepp på att fortsätta på den inslagna vägen.

Spara tusenlappar

Låt säga att du kör ganska mycket bil – 2000 mil per år – och du snittar 0,6 liter/mil i bränsleförbrukning. Då betalar du cirka 18 000 kronor, beräknat på ett bensinpris på 15 kr/l. Om du sänker din bränsleförbrukning med 20 % sparar du med andra ord cirka 3 600 kr om året, bara i drivmedelskostnader.

För miljön innebär det – om du kör en normalstor bil – att dina koldioxidutsläpp minskar med cirka 720 kg CO2. (klicka här för att räkna på dina utsläpp)

Har du en modern dieselbil kan du sänka utsläppen markant genom att byta till HVO100. 

Bensintank

Våra tips för att köra med mindre förbrukning

Sänk hastigheten

Kör du i 90 km/h istället för i 110 km/h är tidsbesparingen inte lika stor som ökningen av bränsle. Bara genom att köra lite långsammare kan du minska förbrukningen med 20 %.

Använd bilens hjälpmedel

Håll koll på bränsleförbrukningen i bilens färddator. Den ger dig simultan input om hur det du gör bakom ratten påverkar bilens förbrukning. Använd gärna farthållaren i din bil så att du inte behöver hålla koll på hastigheten när du kör längre sträckor på landsväg eller motorväg.

Motorbromsa

Genom att planera din körning kan du se till att inte behöva använda bromsen i onödan. Låt bilen sakta ner naturligt. Att starta och stanna ofta ger högre bränsleförbrukning så se till att ha blicken långt fram och läs av trafiken kontinuerligt.

Kör på så hög växel som möjligt

Motorn behöver inte jobba lika hårt om du håller varvtalen nere. Kör därför på så hög växel som möjligt.

Kör med rätt lufttryck i däcken

En lättrullad bil är en bränslesnål bil. Se till att ha bra däck med korrekt mängd luft i. Var också noggrann att lämna in bilen på service med jämna intervall.

Till toppen av sidan