"De enda autograferna jag skriver nu är på hyrbilskontrakten"

”De enda autograferna jag skriver nu är på hyrbilskontrakten”

Hampus Nilsson

Dansbandsstjärnan som blev hyrbilsansvarig

Hampus Nilsson har många strängar på sin bas och från turnébussen har han sett hela Sverige. Men helst av allt sitter han hemma i sin soffa på Ekholmsvägen med sonen Bobby i knät.

200 resdagar och 180 gig om året, där varje dag var den andra lik: anlända till spelplatsen fyra timmar före, rigga upp, hinna äta, spela i fyra timmar och sen rigga ner långt in på småtimmarna. Hampus Nilsson hade månadslön och levde ett bättre liv än många andra på vägarna, men ändå: tillvaron som dansbandsmusiker var långt ifrån guld och gröna skogar.

Efter två år, i augusti 2015, vek Hampus Nilsson av från de fotspår som hans far gått i och började i rekonden på Bil-Nilsson. Det som stod skrivet i stjärnorna – att Hampus också skulle ägna sitt liv åt musiken på heltid – rann ut i sanden.

– Det blev helt enkelt för slitsamt. Jag räknade ut att jag var hemma åtta helger under ett år. Stor respekt till alla de som orkat med det livet sedan 60-talet, men det var inget för mig, säger han.

Med dansband i blodet

Hampus Nilsson på scenen.Hampus Nilsson kommer från en riktig dansbandsfamilj. Han flyttade till Alingsås från Stockholm när han var fem år för att mamma skulle kunna jobba som bandbokare och pappa spela trummor med Nick Borgen som hade sin utgångspunkt i Göteborg.

Hans storebror Tim spelade också trummor så Hampus började lira bas så att de kunde spela ihop. I början var det skatepunk för hela slanten.

Parallellt med musiken spelade han fotboll. Trots uppväxten bland tallarna längst upp i östra Ängabo blev det AIF på andra sidan stan som blev hans klubb.

– Det var på grund av kompisarna. Vi var ett stort gäng i samma ålder bland radhusen, och alla började i AIF, säger han.

Uppväxten på toppen av Ängabo minns han med värme. Den enda nackdelen var alla backar, beskriver han.

– Det gick an nerför, men att ta sig an de där sega backarna varje dag sög.

Flyttade till Skara

Som tur var kunde han ställa cykeln för gott efter högstadiet. Hampus kom in på musikproduktionsprogrammet i Skara och lämnade Alingsås. Det var under gymnasietiden han träffade trummisen Max som tillsammans med Hampus bildade rytmsektionen i dansbandet Donnez.

Hampus Nilsson på scen tillsammans med saxofonisten i Donnez.
Hampus Nilsson på scen tillsammans med saxofonisten i Donnez.

Som liten fantiserade Hampus om att bli fotbollsproffs eller rockstjärna. Med tatuerade armar tog han sig an uppgiften som helyllekille i en av många sedd som lite töntig genre – och blev normbrytande dansbandsstjärna över en natt.

En bit ifrån skatepunk?
– Det kan man säga. Men jag är allätare. Jag gillar allt från rap till country. Och jag är uppväxt med dansband, så det gillar jag också. Vi snittade fler än 500 personer i publiken och var Sveriges flitigast turnerande band.

– Sista halvåret spelade jag både bas och sång, även om min röst inte låter som den brukar göra i dansbandsmusiken. Jag ser tillbaka på det som en rolig tid, säger Hampus.

Nybliven pappa

Hampus Nilsson och sonen BobbyBeslutet att börja på Bil-Nilsson har han inte ångrat. Nu har han mer tid till dem som han värdesätter mest. I höstas blev han och sambon Antonia föräldrar till sonen Bobby. Det beskriver han som det mäktigaste han har varit med om.

– Jag kan fortfarande se mig som ungdom ibland, men nu är det jag som tar hand om ett barn. Jag har fortfarande inte vant mig vid tanken att se mig som pappa. Det är det största som har hänt. Bobby – han är kungen!

Livet ute på vägarna är ett minne blott, och Hampus njuter av svenssonlivet.

– Jag ÄLSKAR fredagar. Att komma hem från jobbet, laga något gott och kolla på folklig fredagsunderhållning med Bobby i knät och Antonia bredvid i soffan är otroligt gött, säger han.

Ökat ansvar på Bil-Nilsson

På Bil-Nilsson gick han över från att jobba i rekonden till att ta hand om hyrbilsaffären tillsammans med brodern Tim. De skötte allt från att skriva fakturor till att göra iordning bilarna inför uthyrningen.

Sedan januari är Hampus Nilsson hyrbils- och rekondansvarig med personalansvar. En roll han växer in i dag för dag – och en bit ifrån dansbandslivet.

– Då skrev jag autografer varje kväll. Det enda jag signerar nu är hyrbilskontrakt, säger han med ett skratt och fortsätter:

– Jobbet innebär mer siffror än tidigare. Det är något som jag är ovan vid men jag får grym hjälp från mina kollegor på ekonomiavdelningen. Personalansvaret har gått smidigt hittills, vi är ett gött gäng som gör vårt jobb, säger Hampus.

Både mittback och anfallare

Hampus Nilsson firar seriesegern med AIF
Hampus Nilsson firar seriesegern med AIF

När han slutade turnera kunde han börja spela fotboll igen. Det började lite smått i SK Mjörn med ett par säsonger i gårdsgårdsdivisionerna, men av en slump träffade han på AIF:s dåvarande assisterande tränare som frågade Hampus om han ville provträna. I dag är han en startspelare både som mittback och som anfallare.

– Jag är nog bättre som mittback, men gillar kontrasterna från att göra mål till att styra spelet bakifrån. Jag är kanske en av de sämre i laget rent tekniskt men är en ledartyp på planen, är bra på huvudet och är stark i närkampsspelet.

Det blir mycket fotboll, jobb och familjeliv för Hampus, men basen är inte förpassad till garderoben. Tillsammans med före detta Bil-Nilsson-kollegorna Rasmus Svantesson och brodern Tim har han bildat bandet Klioo Krantz.

Först var tanken att kompa andra sångare men nu ser de sig som ett helgjutet band där sångerskan Stina Krantz delar mikrofonen med Hampus.

Klioo Krantz
Klioo Krantz: Rasmus, Alexander, Stina, Tim och Hampus

Första singeln One Hit Wonder skrevs med Jimmy Jansson och släpptes 2019. Soundet är modern svensk pop med influenser från Veronica Maggio och Norlie KKV. Men 180 gig om året är inte målet.

– Vi gjorde 15 gig förra året. Jag har fått förfrågningar från andra men har inte lust. Att vara hemma med familjen på helgen går inte att toppa. Tv:n på och chipsen är framställda: ”nu kör vi!”, säger Hampus Nilsson.

Hampus Nilsson

Ålder: Fyller 25 i september

Bor: Radhus mellan Nolby och Bolltorp

Familj: Sambon Antonia och sonen Bobby

Roll på Bil-Nilsson: Ansvarig för hyrbil, tvätt/rekond och Tanka-stationen

Tre snabba:

Bäste svensk i fotbolls-EM – Alexander Isak eller Emil Forsberg?

– Alexander Isak, vi håller på den till nästa sommar. Garanterat Isak.

Söder eller norr om E20?

– Norr om E20. Ängabo är ett klassområde men att kunna gå in till stan på fem minuter utan att bo i stan är en dröm.

Aldrig spela bas igen eller bli oduglig på fotbollsplanen?

– Aldrig spela bas igen. Då kan jag sjunga istället.

Text: Christoffer Hiding

Lär känna fler medarbetare här:

Lisa Johansson: Töllsjös Maradona

Anders Eggelind: Yrkesmusikern som bytte bana

Josefine Simon: Med passion för bilar

Åsa Schardt: Mellan fjälluft och verkstadsgolv

Tommy Hägg: Den endurofrälste trotjänaren

Joakim Svensson: Med skruvandet i blodet