Stötdämpare

Därför är bilens stötdämpare så viktiga

Gemene man förknippar nog stötdämpare med komfort. Och visst: välfungerande stötdämpare gör att du får en bekvämare bilresa. Men de är också betydelsefulla för bilens säkerhet. I den här artikeln lär du dig mer om vikten av bra stötdämpning.

Stötdämparna och fjädringen i en bil har flera uppgifter. Den mest kända är att skapa en komfortabel upplevelse i kupén, även på sämre vägar och i högre farter.

Fjädringssystemets roll för din säkerhet är kanske mindre känd men minst lika viktig.

Stötdämparna håller kvar hjulen på vägen

Vid varje givet ögonblick är en liten del av bilens däck de enda kontaktytorna bilen har med vägen. För att kunna ha kontroll över bilen är det av yttersta vikt att hjulen inte tappar den kontakten.

Utan den markkontakten kan du inte heller styra bilen, vilket kan leda till olyckor. Defekta och slitna stötdämpare resulterar dessutom i en längre bromssträcka.

Bra stötdämpare hjälper dig alltså att behålla kontrollen över bilen. Varje gång du kör över ett gupp eller annan ojämnhet absorberar stötdämparna och fjädringen rörelseenergin som skapas. Det ger dig och dina passagerare både en komfortabel och säker färd. Dessutom skyddar det bilen från hårda stötar.

Kontrollera oftare dina stötdämpare om du äger en äldre bil

Risken för slitna stötdämpare ökar ju äldre bilen är och ju fler mil den har gått. Därför är det lika viktigt att kontrollera stötdämparna regelbundet som det är att ha koll på mönsterdjupet på dina däck eller att byta slitna bromsbelägg.

Tecken på att du bör göra något åt fjädringssystemet

Har du längre bromssträcka än vanligt, kan det bero på att däcken är slitna, men också att stötdämpningen har gjort sitt. Var uppmärksam på missljud. För att ta ett exempel: när du kör över bulor så kan dåligt fungerande stötdämpare generera dunkljud. Ljud som vanligen inte är där när du vrider på ratten, kan också innebära problem med stötdämparna.

Att känslan i ratten är annorlunda, det ”glappar”, beror sannolikt på stötdämparna. Ojämnt slitna däck kan bero på felaktiga hjulinställningar, för lågt eller för högt lufttryck eller på att bilens stötdämpare är slitna.

Så kontrollerar du dina stötdämpare

Testa stötdämparen genom att trycka ner de fyra hörnen på bilen. Varje hörn bör fjädra upp och sen stanna. Om något av hörnen gungar upp och ner är dina stötdämpare slitna och redo för att bytas.

Ett annat sätt att testa stötdämparna är att köra långsamt och pumpbromsa. Gungar bilen rejält när du bromsar bör du byta ut stötdämparna.

Många bilar kör med slitna stötdämpare

Flera tyska undersökningar visar på att allt mellan 25 och 50 % av bilarna av de kontrollerade bilarna kör med illa fungerande stötdämpare. Det finns inga svenska undersökningar på området, men många i Sverige kör med gamla bilar och av dessa får man anta att ett flertal kan ha problem med stötdämparna.

Vi hjälper dig

Känner du dig osäker? Kom förbi så hjälper vi dig givetvis att kontrollera stötdämparna. Självklart gör vi en besiktning av dem under service. Det ingår också när bilen besiktas, men det är också bra att hålla koll mellan gångerna. Särskilt när du kör en äldre bil. En vanlig livslängd på stötdämpare är 8000 mil.


Boka tid i verkstaden>

Till toppen av sidan