Allt du behöver veta om ditt däckbyte - Välkommen till Bil-Nilsson

Allt du behöver veta om ditt däckbyte

Däck

Dags för däckbyte

Vi går mot ljusare tider. Efter en gnistrande vacker vinter börjar det bli dags att börja tänka på sommaren. Innan dess är det dags att byta till sommardäck. Vår förhoppning är att denna artikel ska vara heltäckande kring allt som har med ditt hjulskifte att göra.

Regler för däck

Dubbdäck är tillåtna mellan den 1 oktober och den 15 april.

Mellan den 1 december och 31 mars är det lag på att ha vinterdäck om det finns snö, is, frost eller snömodd någonstans på vägen. Den lokala polisen avgör huruvida du måste ha vinterdäck eller ej.

Självfallet gäller samma regel övrig tid på året också, men om vägarna inte har vinterväglag är det sommardäck som gäller.

Friktionsdäck rekommenderas endast på vintern, även om de är tillåtna även sommartid. Vägegenskaperna för friktionsdäck rimmar nämligen illa med sommarklimat. Då är det sommardäck som gäller för högsta säkerhet.

Hjulskifte och mönsterdjup

Vi rekommenderar starkt att låta en professionell ta hand om ditt däckbyte/hjulskifte. Boka din tid genom att klicka här. Våra däcktekniker kan också kontrollera om det är dags att byta däck samt rekommendera rätt däck för just din bil. Bra att veta är att mönsterdjupet på vinterdäck ska vara på minst 3 millimeter för personbilar, husbilar och lätta lastbilar/bussar. På sommardäck måste mönsterhjulet vara minst 1,6 mm, men vår rekommendation är att ha minst 3 mm även på sommardäcken.

Förvarar du dina däck hemma är det viktigt att förvara dem under goda förhållanden. I vårt däckhotell kan du lita på att dina däck förvaras på bästa tänkbara sätt. Förvaras däcken på ett sämre sätt kan livstiden bli kortare.

Däckbyte

Välj gärna premiumdäck

Nya däck har ett mönsterdjup på 8–10 mm. Mönsterdjupet är viktigt för att ge däcken bra friktion mot underlaget. Kom ihåg att däcken är bilens enda kontaktyta med vägen och att längden på bromssträckorna påverkas av mönsterdjupet.

Av säkerhetsskäl är det värt att lägga lite extra pengar på bra däck. Vi rekommenderar att köpa däck från kända däcktillverkare. Bil-Nilsson säljer däck från Nokian Tyres, Pirelli, Continental, Michelin och Maxxis.

Fräschaste däcken bak

För att minska risken för sladd när du kör bilen bör de däck med störst mönsterdjup vara bak på bilen. Det gäller oavsett om din bil har fram- eller bakhjulsdrift. Självklart ser våra däcktekniker till att göra detta när de byter dina däck.

I vårt däckhotell kan du vara säker på att dina däck förvaras på bästa sätt. Där är det svalt, torrt och mörkt, vilket optimerar däckens livslängd.

Varmt välkommen att boka din tid!