Christian Carlsson säljare på Bil-Nilsson

Christian Carlsson har sitt drömjobb

Som säljare på Bil-Nilsson har Christian Carlsson sitt drömjobb.

– Hade du frågat mig om vad jag verkligen ville jobba med hade du fått samma svar när jag var tolv, 18 och 28. Jag har alltid velat bli bilsäljare, säger han.

Vi har gått en trappa upp i Bil-Nilssons lokaler och sätter oss i ett av konferensrummen. Christian Carlsson, som jobbat på Bil-Nilsson i tre år, får berätta fritt om sitt arbetsliv – att intervjua honom är som att sätta i gång ett självspelande piano.

Han växte upp en mil utanför Alingsås. Med sig hemifrån ärvde han ett brinnande bilintresse från sin far. Tillsammans har de gjort i ordning och sålt bilar på fritiden – långt innan Christian började på Bil-Nilsson.

Christian är utbildad verktygsmakare, men efter studenten fanns inga jobb inom det gebitet och han fick i stället arbete i Göteborgs hamn. Sedermera hamnade Christian på Tudor i Nol där han jobbade i produktionen med bilbatterier. Därefter väntade 20 år på Autoliv.

– Jag började i produktionen, men efter något år fick jag erbjudande om att bli utlånad till deras experimentavdelning, teknikintresserad som jag är. Där blev jag kvar i många år, säger Christian.

Uppfyllde en dröm

Men när barnen blev lite större kände han att han kunde lämna de bekväma arbetstiderna (7–16) och uppfylla en dröm.

– Jag är barndomsvän med Bil-Nilssons försäljningschef Andreas och hörde mig för. Efter ett tag fick jag erbjudande om att börja här. Det har jag inte ångrat!

Christian är en av tre begagnatförsäljare på Bil-Nilsson. Tillsammans med Carl Blanck och Christoffer Nilsson bildar han ett samspelt team som hittat ett bra arbetssätt.

– Vi delar upp kunderna mellan oss så att vi har gott om tid för varje kund.

Christian Carlsson begagnatsäljare på Bil-Nilsson

Så ser en dag som säljare ut

En dag som begagnatsäljare på Bil-Nilsson börjar runt åtta på morgonen. Då kollar han igenom bakgården samt bilhallen och ser till att det är fräscht inför öppning. Han försöker också få klart allt pappersarbete.

– Det är skönt att få det gjort innan kunderna kommer. Jag ser dessutom till att boka in bilar som ska levereras till kunder för rekond, service eller lackskyddsbehandling.

Under dagen svarar han på telefonsamtal, mejl och tar hand om kunder som dyker upp i bilhallen. Som säljare jobbar Christian provisionsbaserat med en grundlön. Men det är inte siffrorna och att sälja ett så stort antal bilar som möjligt som primärt driver honom.

– Det roligaste med mitt jobb är det mänskliga mötet. Jag gillar att vägleda mina kunder så att de hittar rätt bil.

Christian strävar efter att bygga långsiktigt goda relationer. Det får hellre ta lite tid än att sälja första bästa bil till sina kunder.

– Kommer de tillbaka efter ett halvår och säger att bilen inte passar i vardagen har jag gjort ett dåligt jobb. Jag känner att jag har lyckats när en kund kommer hit även nästa gång det är dags att köpa bil.

Kollegorna inspirerar

Han nämner sin kollega Mattias Olsson som en inspiration.

– Han tänker också långsiktigt och relationsbyggande. Han har jobbat här i tio år och det märks på hans siffror: kunderna kommer tillbaka, är nöjda och vill köpa av honom, säger han.

Arbetet som bilförsäljare är brett och varierande, tycker Christian.

– Tro inte att det bara är att sitta på sin stol och sälja bilar. Man lyfter i och ur hjul, man åker och tvättar, besiktar, hämtar och lämnar bilar. Man är helt enkelt mycket på fötterna och fixar. Det är kul!

Slutligen: du har också ett brinnande intresse för snabba bilar. Berätta lite om det!

– Jag har alltid gillat snabba bilar – och att åka fort när det svänger. Från 20-årsåldern fram till idag har jag varit på banor och testat mina bilar. Sedan nio år tillbaka bor vi i villa och det är perfekt att kunna greja med min bil i garaget, säger han och fortsätter:

– Men framför allt gillar jag att köra. Jag kör slalom mellan koner tillsammans med bilklubben jag är med i. Min kollega Anders Eggelind delar mitt intresse och vi är ofta i väg på olika banträffar eller track days som man kallar det nuförtiden.

Röd bil

Tre roligaste bilarna Christian har sålt:

Hummer H2

”Helt klart den mest speciella.”

Volvo V70 från 2000

”Hade gått långt men var otroligt välskött. Den nya ägaren är den gladaste kund jag har haft.”

Subaru Impreza WRX

”Den hade många hästkrafter och var helt enkelt en väldigt rolig bil att köra.”

Vi köper din bil>

Till toppen av sidan