Stina och Pierre Korner på Cervera

Cervera: ”Vi tror och hoppas på Alingsås”

Sedan 1994 jobbar det äkta paret Stina och Pierre Korner tillsammans i hjärtat av Kungsgatan, där de driver sin Cerverabutik som franchisetagare.

Historien om Stina och Pierre Korners butik på Kungsgatan tog sin början i Borås 1975. Då startade Stinas föräldrar upp Duka i Borås. Tre år senare öppnade butiken i Alingsås. Som 15-åring började Stina extrajobba i Boråsbutiken. Efter en kort paus efter gymnasiet har hon varit familjens butik trogen. Under tidigt nittiotal, närmare bestämt 1993, träffade hon Pierre på en resa till Kanarieöarna. Sedan dess har de varit oskiljaktiga, och paret tillbringar de flesta av dygnets timmar tillsammans. Stina och Pierre började tidigt i relationen jobba ihop.

– Pierre tog tjänstledigt från sitt jobb som säljare på Nordsjö för att testa på jobbet i butiken. I början jobbade fortfarande mina föräldrar. Det är inte illa att klara av att arbeta med både sin fru och sina svärföräldrar, säger Stina och skrattar.

Stina Korner framför ett bord med glas inne i Cerveras butik i Alingsås

Inflyttade alingsåsare

Pierre gick aldrig tillbaka till sitt gamla jobb. 26 år senare är Stina och Pierre välkända ansikten i stan med sitt öppna och positiva bemötande. I början pendlade de från Göteborg, men 1996 köpte de lägenhet i Alingsås. Och det finns inga tankar om att flytta härifrån.

– Det är fantastiskt att bo i en stad som växer. Jag tror att vi kommer att gynnas av att vi har Bolltorp, Vimpeln och city som kompletterar varandra och erbjuder en helhet, säger Stina och fortsätter resonemanget:

– Bolltorp har butiker med saker som folk tidigare lämnade stan för. Vår vackra innerstad och innerstans fina, personliga utbud gynnas av att Bolltorp och Vimpeln lockar folk utifrån som kanske hade åkt till Göteborg istället. Jag känner att vi bor i en stad på frammarsch.

Muggar, vasar och brickor vid entrén på Cervera i Alingsås

Störst i Sverige

Stina och Pierres butik är en del av Cervera sedan 2013. Cervera är landets största kedja i kök- och hushållsbranschen med cirka 80 butiker. Ett tiotal drivs av franchisetagare. Som franchisetagare har Stina och Pierre en del frihet. De kan bland annat beställa upp till tio procent av utbudet utanför Cerveras ordinarie sortiment. Det har till exempel resulterat i att det går att köpa Alingsås-företaget Tranquilo Kitchens produkter.

– Vi säljer mycket av deras grejer. Det är roligt att stötta andra alingsåsare. Vi har också fått förfrågningar om glasen på Restaurang Sjöö, så dem har vi beställt in, säger Stina.

Att driva butik i en liten stad har sina utmaningar. Men det positiva överväger.

– Det bästa är att det är så personligt. Vi känner igen de flesta av kunderna. Vi vågar lita på dem och kan säga ”låna hem en tallrik och prova”. Det finns en ömsesidig tillit. Alingsåsare är generellt sett väldigt trogna och stolta över sin stad och är mån om att butikerna ska finnas kvar. Det är vi tacksamma för.

Gröna och bruna serveringsfat samt en syltburk och vinägerflaska

Corona blev en chock

Hur har ni märkt av corona?

– De första veckorna var hemska. Inte bara för att det var helt dött i butiken utan även för hur det såg ut på gatan: folk gick omvägar, det var nästan krigsstämning. Vi hade precis beställt in massa produkter inför studenten och hade en butik proppfull med varor men inga kunder. Då sov jag inte gott om nätterna, säger Stina och fortsätter:

– Men april blev bättre och i maj ökade vi till och med lite jämfört med förra året. Vi tror på framtiden och hoppas på ett fortsatt bra samarbete med andra handlare, politiker och fastighetsägare.

Text: Christoffer Hiding

Lär känna fler lokala entreprenörer:

Sallys: Från svarta havet till Alingsås

Skosalongen satsar på vandring

Tremark: ”Stadskärnan är stadens motor”