Camilla Berg Alingsås KIK

En damfotbollens stöttepelare i Alingsås KIK

Camilla Berg har varit engagerad sedan Alingsås KIK bildades 1984 som resultatet av en sammanslagning av Holmalund och Hol. Men det senaste året har varit en utmaning.

– Jag är väldigt rastlös om kvällarna. Först sitter jag hemma och jobbar hela dagen, och sen har jag inte ens KIK-lokalen att gå till för att ha något att sätta tänderna i, säger hon lite skämtsamt.

När Camilla Berg var tio år började hon spela fotboll i Hols flicklag. Då bodde hon i Vårgårda och det hände flera gånger att hon fick cykla till träningarna.

– Vi var inte så curlade på den tiden. Kunde ingen skjutsa, då cyklade vi.

Hennes föräldrar var aktiva och engagerade i Vårgårda. Som liten växte hon mer eller mindre upp på Tånga Hed. Men flickfotbollen lyste med sin frånvaro.

Närmaste flicklag fanns i Hol. En liten grupp på cirka tio tjejer spelade tillsammans.

Vid 13 års ålder gick flytten till Alingsås. Och när Alingsås KIK startade upp sitt seniorlag 1984 var en 16-årig Camilla Berg med. Hon spelade på seniornivå i tio år och positionen var ytterback.

– Jag krigade och gav mig aldrig. Jag tog inte heller illa vid mig om jag fick sitta på bänken, säger Camilla.

Hon var den där lagspelaren som alla tränare älskar, med andra ord.

Alingsås KIK fotbollsskola
Foto: Magnus Lundin

Barn och ny roll som ledare

1991 kom första barnet och då började hon trappa ner sin spelarkarriär. Men engagemanget i klubben växte. När äldsta dottern skulle börja spela fotboll runt 1996 tog hon sig an en ledarroll samtidigt som hon var med i styrelsen.

– Det var en fantastisk tid med alla dessa barn och ungdomar. Jag minns speciellt våra insatser i Eskilscupen och Gothia Cup, där vi vann B-finalen respektive gick till kvartsfinal.

– Ett minne jag bär med mig är när vi skulle sova i militärtält under Eskilscupen i Helsingborg. Det var vid den tiden då man bytte ut liggunderlagen och de vanliga luftmadrasserna till de stora uppblåsbara varianterna. Vi fick inte plats och det regnade som sjutton. Som tur är blev det bara en natt. Natten därpå fick vi plats i en skolsal, säger hon.

Visst blir det en speciell gemenskap i ett lag?

– Ja, verkligen. Som ledare sover man väldigt lite. Det är alltid någon som är vaken, och är de mindre och inte kan sova så kommer de krypandes. Efter en sådan helg är man helt slut.

Alingsås KIK fotbollsskola
Foto: Magnus Lundin

Många timmars ideellt arbete i styrelsen

Camilla Berg slutade som lagledare 2013 och har sedan dess fokuserat på styrelsearbete. I dag är hon ungdoms- och inköpsansvarig samt är involverad i olika aktiviteter som klubben anordnar.

Hon gör allt administrativt arbete för ungdomsverksamheten vilket innebär att hon fördelar tränings- och matchtider samt är klubbens kontaktyta mot Västergötlands Fotbollförbund.

Just ungdomsverksamheten ser både hon och klubben som otroligt viktig.

– Det har stor betydelse för barn och unga att ha någonstans att gå till. Som ledare har jag hört från tjejer som mår dåligt: ”Här mår jag bra, det är här jag vill vara”, säger hon.

Fokuset på ungdomsverksamheten i Alingsås KIK har också resulterat i ett stabilt seniorlag, där många är egna produkter.

– Vi är på en bra nivå nu, i division två, där vi inte konkurrerar med AFC. Vill någon av deras spelare trappa ner finns vi som ett alternativ och vice versa.

Har det varit viktigt att ha en förening för enbart tjejer?

– Ja. Erfarenheten av att komma från en förening med killar var att vi som damlag kom i tredje hand. Först var det herrarnas A-lag, B-lag, juniorlag, sedan kom vi. Nu får tjejerna den plats de förtjänar. Det är en klar fördel.

Alingsås KIK fotbollsskola
Foto: Magnus Lundin

Alingsås KIK får ny klubbstuga

Efter många år med underdimensionerad och ofräsch klubbstuga kommer klubben äntligen få en ny fin och större lokal. Camilla Berg tror det blir ett lyft för verksamheten och dess 328 aktiva.

– Äntligen efter alla dessa år, som jag har längtat! säger hon.

– Jag tror att folk kommer att vilja vara där och hänga även när de inte tränar. Tjejer som bor utanför stan ska ha en plats att vara på mellan skolan och träningen till exempel. Det kommer bli fantastiskt.

Klubbstugan beräknas stå klar den sista juni.

Blir det invigningsfest då?

– Jag hoppas att det blir efter sommaren, men vi får anpassa oss efter vad Tegnell säger. Annars får vi ta det till våren istället för något ska vi ha, säger Camilla Berg.

Text: Christoffer Hiding

Foto: Magnus Lundin

Fakta:

Alingsås KIK

Alingsås KIK bildades 1984 och klubben huserar på Noltorpsvallen. Klubben engagerar 328 aktiva och har flicklag från fem till 17 års ålder samt seniorlag. I dagsläget finns det 13 lag i Alingsås KIK.

Nels A Dahlquists Hederspris

I slutet av januari fick Camilla Berg ta emot Nels A Dahlquists Hederspris av Alingsås Tidning för sina insatser för Alingsås KIK. Läs artikeln här.

Till toppen av sidan