Byta däck

Allt du behöver veta om att byta däck

Snart är det dags att byta däck. Vår förhoppning är att denna ska ge dig all information som du behöver inför däckbytet.

Boka tid för däckbyte>

En säsong går snabbt. Nu är det snart dags att byta däck igen.

Däckbyte och mönsterdjup

Vi rekommenderar starkt att låta en professionell ta hand om ditt däckbyte/hjulskifte. Boka din tid genom att klicka här. Våra däcktekniker kan också kontrollera om det är dags att köpa nya däck samt rekommendera rätt däck för just din bil.

På sommardäck måste mönsterdjupet vara minst 1,6 mm, och gärna 3 mm eller mer.

Mönsterdjupet på vinterdäck ska enligt lag vara på minst 3 millimeter för personbilar, husbilar och lätta lastbilar/bussar, men vår rekommendation är att byta ut däcken redan vid 4–5 mm mönsterdjup.

Regler för däck

Vad gäller för vår- och sommarsäsongen?

Många som bor på våra breddgrader kör på friktionsdäck under vintern. Det är inte förbjudet att köra dessa efter den 15 april, men vi rekommenderar att byta till sommardäck.

Vägegenskaperna för friktionsdäck rimmar nämligen illa med vår- och sommarklimat. Då är det sommardäck som gäller för högsta säkerhet.

Vad gäller under höst och vinter?

Mellan den 1 december och 31 mars är det lag på att ha vinterdäck om det finns snö, is, frost eller snömodd någonstans på vägen. Den lokala polisen avgör huruvida du måste ha vinterdäck eller ej.

Dubbdäck är tillåtna mellan den 1 oktober och den 15 april, så dessa måste du byta innan den 15 april.

Byt dock inte dina däck för tidigt – så fort det är vinterväglag gäller vinterdäck.

Byta däck på bil

Förvaring av däck

Förvarar du dina däck hemma är det viktigt att förvara dem under goda förhållanden. I vårt däckhotell kan du lita på att dina däck förvaras på bästa tänkbara sätt. Förvaras däcken på ett sämre sätt kan livstiden bli kortare. Däcken bör lagras på en torr plats med lagom temperatur (cirka 15 grader är optimalt). Utsätt inte heller däcken för direkt solljus vid förvaring.

Välj gärna premiumdäck

Nya däck har ett mönsterdjup på 8–10 mm. Mönsterdjupet är viktigt för att ge däcken bra friktion mot underlaget. Kom ihåg att däcken är bilens enda kontaktyta med vägen och att längden på bromssträckorna påverkas av mönsterdjupet.

Av säkerhetsskäl är det värt att lägga lite extra pengar på bra däck. Vi rekommenderar att köpa däck från kända däcktillverkare. Bil-Nilsson säljer däck från Nokian Tyres, Pirelli, Continental, Michelin och Maxxis.

Hitta dina nya däck här>

Fräschaste däcken bak

För att minska risken för sladd när du kör bilen bör de däck med störst mönsterdjup vara bak på bilen. Det gäller oavsett om din bil har fram- eller bakhjulsdrift. Självklart ser våra däcktekniker till att göra detta när de byter dina däck.

Varmt välkommen att boka din tid!


Boka tid för däckbyte>

Till toppen av sidan