Vedugnsbageriet Brobacken

Vedugnsbageriet Brobacken: Bröd på gammalt vis

Bytte datorn mot brödskyffeln

Ann-Sofi och Peter Fast lämnade en hektisk tillvaro i Göteborg för lugnet på landsbygden. Sedan elva år tillbaka driver de Vedugnsbageriet Brobacken mellan Alingsås och Borås.

Ett hjärtligt och glatt ”GOD JUL” ekar genom det gamla röda trähuset. Ann-Sofi Fast tar farväl av en stamkund samtidigt som hon gräddar hålkakorna i vedugnen. I köket omsluter doften av vedeld och nygräddat bröd mig likt ett varmt täcke. Utanför faller tunga snöflingor av blötsnö mot marken.

Vi har tagit vår Renault Koleos in på en avfartsväg från länsväg 180 mellan Borås och Alingsås. Längst in på vägen finns Vedugnsbageriet Brobacken sedan elva år tillbaka. Men det var långtifrån självklart att det skulle bli så. Låt oss ta historien om gårdsbageriet från början.

Vedugnsbageriet Brobacken

Husdrömmar

Paret Ann-Sofi och Peter Fast hade en längtan om hus och ett annat liv. Men i Göteborgsområdet, där paret bodde, var priserna för höga.

– Och radhus vägrade jag bo i, säger Ann-Sofi.

Husdrömmarna ledde dem till att leta efter hus på landet. Ann-Sofi som var uppväxt på landet utanför Kungälv hade lättare att förlika sig med den tanken än stadsråttan Peter. När de skulle på visningen av huset där de nu bor i blev de försenade.

– Vi kom aldrig fram, det kändes som att vi bara körde och körde. Jag tyckte det låg åt fel håll, säger Peter.

Väl framme möttes de av huset byggt 1984, samt det då fallfärdiga gårdshuset som numera är bageri och butik.

Ann-Sofi och Peter inne i gårdsbutiken

Idén föddes i bastun

Ann-Sofi lyckades övertala Peter och 2007 flyttade de. Till en början pendlade Ann-Sofi till it-företaget i Göteborg samtidigt som Peter jobbade hemifrån. Men efter ett par år hoppade paret av ekorrhjulet för att starta ett bageri.

– En kväll efter jobbet satt vi och bastade. Jag beklagade mig över min jobbsituation. Var det verkligen meningen med livet att sitta i ett kontorslandskap med 200 andra? säger Ann-Sofi.

– Då sa Peter: ’du vet vad du vill, gör det!’.

Tanken om ett bageri hade fått fäste och börjat gro. Den tanken har idag blivit till ett träd med förgreningar i Alingsås, Kungälv, Göteborg och Kungsbacka där Vedugnsbageriet Brobacken har återförsäljare.

Bastun där idén om bageriet tog fart.
Bastun där idén om bageriet tog fart.

Förlorade sin pappa

Men hur kommer det sig att det blev just vedugnsbakat bröd, något som är förknippat med hårt slit? I samma veva som Ann-Sofi sa upp sig från jobbet, hamnade hennes pappa på sjukhus. En vecka senare gick han bort.

– Pappa var tokig i vedugnsbakat bröd. Han hade en frysbox som han fyllde med det bröd som han beställde av en gammal farbror, säger hon.

– Vår vedugn var igenmurad och vi visste inte att den fanns förrän vi renoverade gårdshuset, säger Peter.

Ann-Sofi testade och gillade hantverket, konsistensen och smakerna. Hon hade hittat sin nisch.

Vedugnen där bröden bakas

På torgen mötte de blivande stamkunder

De första bröden sålde Ann-Sofi och Peter på torget i Alingsås. På marknaderna byggde de upp ett kontaktnät med både andra försäljare och kunder. Idag är stamkunderna många.

– Från början var det mest äldre som ville återuppleva sin barndoms smaker, men idag söker sig också många yngre medvetna människor med intresse för hantverket och småskalig matproduktion sig hit, säger Peter.

Samtidigt som vi pratar blir de färdiggräddade bröden allt fler. På en sats deg gör Ann-Sofi 150 hålkakor.

– Får vi mer bröd eller? säger Ann-Sofi till Peter.

– Jag är lite långsam idag, jag stod och tänkte på bilar, säger Peter med ett skratt. (Vedugnsbageriet Brobacken har en Renault Master från Bil-Nilsson, som ni säkert har sett på Alingsås gator)

Peters uppgift idag när Ann-Sofi gräddar de många hålkakorna är att nagga degen. Kontrasten från deras hektiska liv i Göteborg kunde inte vara större.

Rekommenderar ni andra att göra det ni har gjort?

– Ja, det ligger i tiden också. Jag tror att det kommer ske en stor förändring. Det är många yngre som tänker om och vill bo så här för sina barns skull, säger Ann-Sofi.

 hålkaka

Bara bonden som saknas

Efter en stund dyker deras mjölleverantör upp. Mjölnaren Tommy Johansson tog över Tuns elektriska kvarn 1980, som 27-åring, utan bakgrund som mjölnare. Nu är den till salu. Den 107-åriga kvarnen ska förhoppningsvis få sin blott fjärde mjölnare.

– Men det står inte folk på kö. Man måste gilla att jobba både ensam och hårt, säger Tommy Johansson.

– Det Tommy producerar på ett helt år kan andra kvarnar producera på en förmiddag. Jag inbillar mig att det har mycket med näringen i mjölet att göra, det blir kvar mer i Tommys mjöler, säger Ann-Sofi.

Populära hålkakor, Sveriges sydligast bakade tunnbröd och kaffekakor finns i utbudet. Men man hittar också prinskorv från Limmared säteri, pasta från Bornholm och olivolja från Alingsås-företaget Olivlunden. De småskaliga producenterna stöttar varandra.

– Vi är tacksamma att vi jobbar med mat under de här tiderna.

När restriktionerna släpper är tanken att bygga ut både bakstuga och gårdsbutik – för att kunna producera ännu mer.

– Vi kör på! Elva år har gått och det är bara att gasa på, säger Ann-Sofi.

Text och foto: Christoffer Hiding

Besök Vedugnsbageriet Brobackens hemsida >> Brobacken Bröd och Gårdsbutik

Öppettider: Tis-fre 10–18 samt helger 11–16.

Till toppen av sidan