Bilbarnstol

Detta bör du tänka på vid val av bilbarnstol

Vår mest värdefulla last är också den mest ömtåliga. Ett sätt att höja trafiksäkerheten för ditt barn är att välja rätt bilbarnstol, samt följa några enkla råd som minskar risken för allvarliga trafikskador.

Ditt barn bör sitta bakåtvänt åtminstone upp till 4–5 års ålder. Krafterna på ett barn som sitter framåtvänt är nämligen cirka 5 gånger större än för barn som sitter bakåtvända.

Tänk på att det är ett lagkrav för barn under 135 cm att använda bilbarnstol eller kudde. Se också till att stolen är godkänd av EU. En godkänd stol, babyskydd eller kudde har märkningen E-godkänd (ECE R44/04).

När det kommer till bilbarnstolar brukar man tala om fyra olika kategorier som passar olika åldrar och storlekar:

Babyskydd (0 till 9 månader)

Ett spädbarn som ännu inte kan sitta själv ska sitta i ett bakåtvänt babyskydd. Man brukar räkna med att barn upp till nio månader sitter i ett babyskydd.

Bilbarnstol (9 månader till 4–5 år)

När barnet kan sitta av egen kraft är det dags för nästa steg. Bilbarnstolen, som alltid ska vara bakåtvänd, går att montera både i framsäte och i baksäte. Om barnet ska åka med i framsätet är det viktigt att koppla ur airbagen. Det kan vara praktiskt för dig och skönt för barnet att sitta bredvid när du kör bilen utan andra medpassagerare än barnet.

Bältesstol/bälteskudde (Från 25 kg)

När ditt barn väger mer än 25 kg eller har vuxit ur bilbarnstolen är det dags att åka framåtvänt och för nästa investering. En bältesstol har ryggstöd och håller ett sovande barn på plats bättre än en kudde som endast är en kudde. Båda alternativen är lika säkra och forskare rekommenderar barn att använda det upp till 10–12 års ålder. Stolen/kudden ser till så att trepunktsbältet sitter korrekt på barnet.

Var noggrann med monteringen

Det kvittar hur bra stolen har levererat i tester om du inte monterar den rätt. Lyckligtvis följer det oftast med tydliga instruktioner. Har du svårt att tyda dem har många av de stora tillverkarna monteringsguider på Youtube. Lycka till!

Till toppen av sidan