Bensin eller diesel

Bensin eller diesel?

I dag tar elbilen allt fler marknadsandelar. Men det är långt ifrån alla som har råd med en ny elbil. För dig som inte har råd eller vill lägga så mycket pengar på en bil finns det fortfarande en hel del bensinare och dieselbilar där ute till ett bra pris. Men vilket drivmedel är att föredra? Det beror på. Läs artikeln för att bli lite klokare.

Bilbranschen genomgår en stor reformation där förbränningsmotorn börjar att ersättas av elmotorn. Men fortfarande dominerar bilar som går på bensin eller diesel. Dessa är lägre prissatta än elbilarna och har därigenom en större målgrupp. I denna artikel går vi igenom för- och nackdelar med de båda drivmedlen. Förhoppningsvis kan texten bidra till ett genomtänkt beslut när det är dags att köpa bil.

Bensinbilen

Fördelar med bensin

Bensinbilen passar dig som kör många korta sträckor i stan. Den är också billigare att äga på grund av lägre skatter än motsvarande dieselbil. Bensinbilar är också ofta tystare vid körning samt är vanligare, så chansen att hitta en bil som passar in på dina behov och ekonomiska förutsättningar är god.

För den ekonomiskt lagde så är andrahandsvärdet bättre än för motsvarande dieselbil.

Nackdelar med bensin

Nackdelar med bensinbilen är att den drar mer bränsle än en diesel. Sedan kraven på högre inblandningen av mer förnybart i bensinen, så har förbrukningen gått upp ytterligare. En bensinbil har inte heller samma vridstyrka som en dieselbil, så om du har husvagn eller ofta kör grejer till tippen kanske en dieselbil är att föredra.

Dieselbilen

Fördelar med diesel

En dieselbil passar dig som ofta kör längre sträckor. Kör du över 2000 mil om året skulle vi definitivt rekommendera ett dieseldrivet fordon. För dig som ligger i spannet 1500–2000 mil är det också värt att se över.

Ett område som utvecklats mycket under de senaste åren är förnybar diesel, så kallad HVO100. Kör du en dieselbil på det så minskar du koldioxidutsläppen rejält. Stäm av med tillverkaren så att din bil är godkänd för HVO100 – annars kan garantin sluta gälla.

Nackdelar med diesel

Nackdelen med HVO100 är att priset på bränslet är cirka fyra kronor högre än fossil diesel. Även med vanlig diesel släpper en dieselbil ut mindre koldioxid per mil än en bensinare. MEN:

Förbränning av diesel släpper ut kväveoxider och andra partiklar som är skadliga för närmiljön och människor. Därför är dieselbilen högre beskattad än en bensinbil.

Utöver att dieselbilen är högre beskattad är också bränslet dyrare än bensin.

Letar du äldre begagnad bil är det också viktigt att hålla koll på bilens miljöklass. Från och med 1 juli i år förbjuds nämligen dieselbilar som inte uppfyller miljökraven Euro6 att köra i miljözon 2 i några av Sveriges städer, däribland Göteborg och Stockholm. Ofta gäller det bilar som är tillverkade 2014 och tidigare.

Summa summarum

Det går inte att rakt av säga vilket av drivmedelsalternativen är bäst. Vi råder dig att ta till dig informationen i artikeln och göra en behovsanalys. Har du frågor hjälper någon av våra säljare gärna till. Stort lycka till med jakten på din nya bil!


Hitta din nästa bil här>

Till toppen av sidan