En guide till baden i Alingsås - Välkommen till Bil-Nilsson

En guide till baden i Alingsås

Gröne slätt gerdsken alingsås
Alingsås är känd för att vara en fikatät stad, men frågan är om det inte finns ännu fler badplatser? Med flera större insjöar behöver man inte åka långt för att hitta sin favorit. Vi går igenom badplatserna kring de olika sjöarna, och börjar med den mycket badvänliga sjön Gerdsken.

Gerdsken 

Badsjön Gerdsken ligger söder om Alingsås stadskärna och stränderna och badmöjligheterna duggar tätt. Den direkta närheten till shoppingcentrat Vimpeln, Ica Maxi och flera restauranger gör detta till ett bra utflyktsmål för en heldag om du inte bor i stan. Utöver bad finns det även möjlighet att hyra SUP-brädor och en större flotte hos @surfboden.

Gröne slätt 

I skogen en bra bit söderut längs sjön Gerdskens strandlinje ligger Gröne slätt, med en L-formad brygga, mindre sandstrand och grillplats. Här är oftast lite färre människor än de mer lättillgängliga badplatserna. 

För vem? 

Den lilla familjen med spädbarn. Ofta skugga på eftermiddagen då badplatsen ligger nedanför skogen på västra sidan av Gerdsken. 

Så tar du dig dit 

Cykel är att föredra. Närmaste parkering är vid Gerdskavallen. 

Gräsbadet och Sand/Gråbobadet 

På östra sidan av sjön ligger två närbelägna badplatser. Båda är mycket populära. Vid Gräsbadet finns det parkeringsplatser för funktionsvarierade och badplatsen är tillgänglighetsanpassad med ramp ner i vattnet. Den stora gräsytan lockar många av Alingsås soldyrkare och badet, liksom dess tvilling sandbadet, är mycket barnvänligt. 

För vem? 

Passar dig som inte störs nämnvärt av mycket folk. 

Så tar du dig dit 

Båda baden ligger 500–600 meter från Ica Maxi. Parkera bilen där eller ta cykeln. Gerdsken är på behagligt gångavstånd från centrala Alingsås om du är på besök och bor på Grand Hotel. 

Ängabobadet 

Nedanför Ängabo sport och söder om Mörtaberget ligger en riktig oas. Badplatsen Ängabobadet är en favorit för många som bor i området. Det är sällan fullt och är riktigt mysigt beläget. Sandstranden har en L-formad brygga med hopptorn, som passar både mindre och äldre barn. 

För den äventyrlige finns också Mörtaberget i närheten där man kan hoppa från lite högre höjder. 

För vem? 

Barnfamiljen med barn i olika åldrar.  

Så tar du dig dit 

Med bil går det att parkera vid Ängabobastun och ta en kortare promenad till badplatsen. Annars är det bara att ta cykelvägen på Gerdskens östra sida. 

Bryggan på Gerdska strand 

Kombinera ett besök i Vimpeln med sol- och badhäng på nya strandpromenaden Gerdska strand. Bryggorna är inbjudande och solen gassar länge. Lyxa till det med finlunch på Restaurang Sjöö. Blir sötsuget för stort köper du Alingsås godaste milkshake på Beach mitt på Gerdska strand. 

För vem? 

Paret som vill kombinera bad med shopping. 

Så tar du dig dit 

700 meters promenad från Alingsås station. Tar du bilen parkerar du på Vimpelns parkering. 

Hästabadet 

I Gerdskens norra del, i direkt anslutning till Vimpeln, finns barnvänliga Hästabadet med dess brygga. Det ligger centralt med gångavstånd till allt man kan tänkas behöva. Gerdsken är en grund sjö och blir därför tidigt behagligt tempererad. Perfekt för sköna dopp i början av sommaren alltså. 

För vem? 

Barnfamiljen och för dig som vill ta ett snabbt dopp utan massa krångel. 

Så tar du dig dit 

Ligger på gångavstånd från centrum. Finns även parkeringsplatser i direkt anslutning till badplatsen. 

Hästabadet gerdsken alingsås
Hästabadet med vy mot Gerdska strand.

Mjörn 

Västergötlands näst största insjö är känd för sitt rika fågelliv. Här kan du sikta bland annat havstrut, strandskata och ejder. Sjön är inte lika strandtät som Gerdsken, men visst finns pärlor här med. I direkt anslutning till Sveriges kanske vackraste idrottsplats Mjörnvallen hittar vi den stadsnära stranden Playa Mjörn. 

Playa Mjörn 

Den 300 meter långa stranden har egentligen allt som en strand borde ha. Den är fint belägen nära Nolhaga och långgrund, har toaletter, beachvolleyplan och grillplats. Men tyvärr sköts den ganska dåligt.  

För vem? 

För barnfamiljen som vill kombinera bad med parkhäng. Alingsås bästa lekplats i Nolhaga ligger relativt nära. 

Så tar du dig dit 

2 km från Alingsås station, så cykel eller bil är att föredra. Det finns parkeringsplatser längs med stranden. 

Lövekulle  

Någon km sydväst om Playa Mjörn finns den betydligt mycket bättre badplatsen Lövekulle. Här finns också en camping med kiosk där man kan inhandla glass och annat gott sommartid. Brygga med hopptorn, stor gräsyta och klippor finns om man vill ha en liten plats för sig själv. 

För vem? 

Barnfamiljen på dagsutflykt men även för den som vill åka på husvagnssemester. 

Så tar du dig dit 

Cykel eller bil är helt klart att föredra då badplatsen ligger relativt långt från Alingsås stadskärna. 

Sävelången 

Ingareds badplats 

Ingared växer så det knakar och många är de barnfamiljer som flyttar hit, både från Alingsås och Göteborg. I sjön Sävelången finner vi Ingareds badplats. Här finns både sandstrand och gräsytor, beachvolleyplan, brygga, bra sandbotten och toaletter. Skateramp finns om barnen tröttnar på att bada. I Ingared finns en pizzeria om man vill satsa på en heldag utan att behöva ta med lunch. 

För vem? 

Perfekta destinationen för barnfamiljen. 

Så tar du dig dit 

Med bil. 

Kvarnsjön 

Kvarnsjön är en högt belägen skogssjö uppe vid Kvarnberget. Här finns inga sandstränder utan passar den som inte har småbarn. Den mest kända badplatsen är “Lianen” eller “Badkaret”, som den också kallas. En av Alingsås vackraste platser. 

För vem? 

För dig som inte har småbarn och önskar dig en avkopplande stund. 

Så tar du dig dit. 

Buss till kvarnberget eller med bil. 

Stora färgen 

Söder om stan finns de två tvillingsjöarna Stora färgen och Lilla färgen. Båda har fint vatten och den mest kända badplatsen är Lygnared. 

Lygnared 

Alingsås största camping heter Lygnared. Här ligger också Alingsås mest populära badplats. Lång sandstrand, lång brygga, långgrunt kan sammanfatta den vackra platsen. Här finns uthyrning av trampbåtar, lekplats, fotbollsmål och fotbollspingisbord. En liten butik där det viktigaste för strandliv går att inhandla, samt pizzeria gör att man inte behöver lämna området för lunch eller middag. 

För vem?  

Detta är den klart bästa badplatsen för barnfamiljer. Men vill du ha det lugnt utan alltför mycket folk så välj en annan. 

Så tar du dig dit 

Bil, bra cyklar eller bussen mot Borås med en promenad.