Anton Stenseke i Holmalund

Anton Stenseke: ”Självklart att engagera mig”

Anton Stenseke är 28 år och lägger i princip all fritid på Holmalund. Men han vill inte utnämna sig själv till eldsjäl.

– Jag har en bit kvar till Benny Söder, Ulf Svantesson och de andra gubbarnas nivåer*. Först nu har jag insett hur otroligt mycket de har gjort och gör för klubben, säger han.

Det är stora planer på gång för Holmalunds IF. Anton Stenseke är inblandad i gruppen som planerar nya omklädningsrum och en uppfräschning av Brogårds- samt Östlyckevallen. Utomhuspadel, ett utegym och boulebanor finns med i projektet. Målet är att Holmalyckan ska bli en naturlig samlingsplats för boende i området.

– Jag brukar säga ja till det mesta och ställer upp så mycket jag hinner.

Anton är utbildad civilingenjör och jobbar som bro- och anläggningskonstruktör. Han har bland annat hjälpt till att ta fram ritningar och skissser till ombyggnaden.

–Nu försöker vi finansiera projektet och klubben hade möte med kommunen förra veckan. Förhoppningsvis ser de nyttan i det vi vill göra.

Anton Stenseke
Foto: Alingsås Tidning

It’s a family affair

I år gör Anton Stenseke sin 13:e säsong i a-laget, varav två som assisterande tränare. Att det blev just fotboll kan inte ha kommit som någon överraskning för någon. Hela familjen har varit engagerade i Holmalund. Pappa Birger tog honom som femåring till Brogårdsvallen. Sedan dess har Anton inte lämnat.

– Jag är uppväxt på Tegelbruket. Mina kompisar spelade i AIF, men pappa som gjorde många säsonger i Holmens a-lag tog med mig till andra sidan stan. Han var min tränare när jag var en pojk.

I debutsäsongen i seniorsammanhang fick han vara med och gå upp till division två. Det var också senaste gången ett Alingsås-lag spelade i tvåan.

– Jag minns särskilt när jag som 16-åring gjorde mitt första mål. Vi spelade seriefinal mot Lerum i en av de sista matcherna och jag gjorde det avgörande 2–1-målet sent.

Anton Stenseke Holmalund sitter på bänken som assisterande tränare
Anton Stenseke i rollen som tränare.

Hopp om en bra säsong

Säsongen 2021 är Anton en av de äldre i laget. Den store och starke anfallaren försöker vara en ledare både på och utanför planen.

– Jag vill ta ansvar och vara ett gott föredöme för de yngre i laget.

Träningarna under försäsongen har varit bra med högt tempo och det har känts lovande. Men utan träningsmatcher har laget inte fått något kvitto på dess status. Det börjar bli lite trist, erkänner Anton.

– Ja. Vi längtar efter att få spela matcher. Det är bra stämning i truppen men det är tråkigt att inte kunna träffas före träningarna och duscha ihop efteråt.

– Vi har haft snack på Teams som ett substitut och det blir inte riktigt samma sak. Vi får hålla ut ett tag till, säger han.

Holmalund på träningsläger i Spanien
Holmalund på ett av Anton anordnat träningsläger i Spanien.

Allt-i-allo i Holmen

När man pratar med Anton framkommer det att han tar mycket ansvar för lagets väl. Utanför planen har Anton kvar flera av sina sysslor som assisterande tränare. Han bokar träningsmatcher och träningsläger samt sköter hemsidan.

– Det tar en del tid så klart, men jag tycker det är självklart att engagera mig. Det har jag fått med mig hemifrån där både mamma och pappa la ner mycket av sin fritid på Holmen.

Vad betyder Holmen för dig?

– Klubben betyder väldigt mycket. Jag har i princip lagt hela min fritid i mitt vuxna liv här. Tidigare har mitt fokus varit på att vinna matcher, nu ser man mer till föreningens bästa.

– Jag är glad för att vi fått i gång ungdomsverksamheten igen så att vi får se unga duktiga spelare ta klivet upp till seniorlaget och komma någonstans med sin fotboll. Jag vill att vi ska vara självförsörjande.

Hur ser du på Holmalunds roll för barn och unga i Alingsås?

– Vi har jätteduktiga ungdomsledare som gör ett fantastiskt jobb. Jag tror det är jätteviktigt att ha ett andrum från eventuella stökiga hemförhållanden, eller bara ha något att göra efter skolan; att ha ett sammanhang där man får röra på sig i stället för att sitta framför datorn eller springa runt på stan.

– En fungerande ungdomsidrott är mycket viktig för samhället, säger Anton.

Vad gör du efter spelarkarriären tror du?

– Jag kan tänka mig att göra vad som helst. Tränare hade varit jättekul om det finns möjlighet och passar. Annars finns det annat att göra i föreningen. Jag kommer alltid att engagera mig.

*Anton vill lyfta Mikael och Magnus Öhman, Klas Rubendahl, bröderna Elmander, det äldre gardet med Janne Andersson, Kjell Nilsson, Benny Söder, Ulf Svantesson och de som sitter i styrelsen, som han ser som större eldsjälar.

Text: Christoffer Hiding


Till Holmalunds IF:s hemsida>

Till toppen av sidan