72h cabin Dals Långed

7 platser i Västsverige du inte får missa

Semestertiderna närmar sig med stormsteg och vi går mot sommar i Sverige. Med Alingsås som bas går det att göra riktigt fina utflykter som inte behöver kosta skjortan. Här är sju platser i Västsverige som är väl värda ett besök.

Dalslands kanal

Det böljande och naturrika landskapet Dalsland har gått många förbi. Men för naturälskaren finns det gott om saker att upptäcka. Vårt råd är att ta bilen till Håverud för en dagstur till Bengtsfors på Dalslands kanal.

Men innan ni kliver på båten så passa på att se Nils Ericsons akvedukt eller varför inte äta något i restaurangen. I samma del av Dalsland, närmare bestämt i Fengerfors, finns också det gamla nedlagda bruket Not Quite med konstutställningar och ett mysigt fik.

Ett annat tips: På Dalslands aktiviteter i Dals Långed kan man hyra ett glashus, en så kallad ”72h Cabin”, med utsikt över sjön. Se bilden ovan. Den unika upplevelsen kommer dock med en lite högre prislapp.

Klädesholmen

Klädesholmen

Underbara Klädesholmen är kanske mest känd för att vara något av ett eldorado för sillälskare, där konservering av sill har en lång och stolt tradition. Följaktligen är sillens dag som firas samma dag som nationaldagen den 6 juni en höjdpunkt. Men här finns också allt det där andra som är magiskt med Västkusten. Kala klippor, salta bad och små gränder med hus som ligger tätt intill varandra.

För barnfamiljen finns det även barnvänligare bad. Speciellt det som ligger precis efter bron från Tjörn är utmärkt, med brygga, hopptorn och en liten sandstrand att leka på.

Salt&Sill är Sveriges första flytande hotell. Flera av rummen har till och med egen badstege.

Hållö

10 minuters båtfärd från Smögen i norra Bohuslän finns fantastiska Hållö. De släta granithällarna inbjuder till spontana bad längs med ön. Mest känd är ön för marmorbassängen med klart turkosblått vatten. På Hållö finns också Bohusläns äldsta fyr. Vill du övernatta gör du med fördel det på vandrarhemmet Utpost Hållö.

Pilgrimsleden

Pilgrimsleden Falköping–Varnhem

Den 43,7 km långa pilgrimsleden mellan Falköping och Varnhem är kanske inte något man betar av på en dag, såvida man inte är ytterst vältränad och joggar sig genom den. Men har du tid att lägga tre dagar på att ta dig genom det böljande och vackra kulturlandskapet har du mycket att se fram emot. På vägen passerar du bland annat Hornborgasjön och två klosterruiner. Lär känna Västergötlands historia och dig själv lite bättre under den kontemplativa vandringen.

Gunnebo slott

Gunnebo slott

Res tillbaka i tiden och upptäck 1700-talsslottet Gunnebo slott med dess praktfulla omgivningar. Slottet, som är beläget i Mölndal, är ett härligt utflyktsmål för hela familjen. Ät gott och kolla in de vackra och välskötta trädgårdarna. För barnen finns det en trevlig lekplats och stora gräsytor att löpa fritt på.

Brommö

Norr om Mariestad finns den nästan bilfria ön Brommö i Vänern. Delar av ön är naturreservat och den har bland annat två fina sandstränder, men även klippbad. Privat biltrafik är inte tillåten så parkera vid Brommösund på Vänerns största ö Torså. Naturen på Brommö påminner en del om västkusten. För den träningssugne så råder vi att packa med löparskorna. Den 14 km långa vandringsleden inbjuder till ett härligt pass i hyfsat lättsprungen terräng.

Kinnekulle

Kinnekulle

Kinnekulle kallas i folkmun för det blommande berget. Och visst lever området upp till sitt namn. Under våren och sommaren är Kinnekulle osedvanligt vackert, med flera ovanliga blommor som blommar, däribland guckusko som blommar i juni.

För den mer action-orienterade rekommenderas varmt att ta med sig mountainbiken. MTB-lederna är verkligen fantastiska med utmanande terräng, härliga stigar och fina vyer. När hungern börjar göra sig påmind rekommenderar vi ett besök på Forshems Gästgivaregård.

Till toppen av sidan