Renault 4 CV

Veckans Renaultklassiker: 4CV (1946)

En fransk försäljningssuccé

4CV utvecklades i hemlighet under andra världskriget, då Renault hade strikta order om att endast fokusera på militära och kommersiella fordon. 1946 släppte företaget småbilen som skulle bli den första franska bilen med över miljonen sålda exemplar.

Framgångssagan Renault 4CV skulle bli starten på något nytt. Det plågade franska folket som lidit av den tyska ockupationen under andra världskriget var nu fria. Och trots en ekonomi i spillror fanns hopp om framtiden. I allt detta presenterade Renault sin nya småbilsmodell 4CV på motormässan i Paris 1946.

4CV en hemlighet

Den franska biltillverkaren hade utvecklat modellen i hemlighet under krigsåren – det var inte tillåtet med personbilstillverkning i Frankrike fram till att kriget tog slut. Tack vare den hemliga utvecklingen av 4CV, som inspirerades av Volkswagen, kunde Renault vara snabba ut på marknaden efter kriget.

Framgångssaga

Under 4CV:s livstid 1946–1961 tog Renault fram flera olika versioner – allt ifrån en lågbudgetversion till den sportiga 1063.

Först 1961 ersatte Renault modellen med en annan försäljningsframgång: Renault 4. Då hade företaget sålt över en miljon exemplar av 4CV.

Läs mer:

Renault Type A: Starten på en ny era

Volvo Duett: anfadern till dagens kombibilar

Till toppen av sidan