20 år på Bil-Nilsson

Andreas Hellstadius och Jonathan Goodson firar 20-årsjubileum på Bil-Nilsson i år. Vi fick en pratstund med dem om dåtid och framtid.

Kan du berätta om din väg till Bil-Nilsson, Jonathan?

Jonathan Goodson:

– Jag hade lovat mig själv att aldrig jobba i bilbranschen igen. Men 1996 började jag återigen sälja bilar på Philipsson. Två år senare började jag på nuvarande Din Bil i Göteborg. Men när vi började prata om att skaffa barn ville jag hitta ett jobb i Alingsås och får mer tid till familjen. Ett jobb fanns ledigt på Bil-Nilsson och sedan 2002 har jag varit här.

Andreas, varför började du på Bil-Nilsson?

Andreas Hellstadius:

– Jag jobbade med rekond på en firma som gjorde bilar åt Bil-Nilsson, men mina händer tog stryk av bilvårdsarbetet så jag frågade om det fanns jobb här. Det fanns en öppning på leveransavdelningen, så jag tackade ja och började i september 2002.

Du har varit runt en hel del på olika positioner på Bil-Nilsson?

AH:

– Yes, jag började som sagt på leveransavdelningen och efter några år blev jag säljare. När vi fick barn passade inte arbetstiderna mig, så då gick jag tillbaka till leverans och samtidigt startade Bil-Nilsson egen rekondverksamhet som jag blev involverad i. I perioder har jag också varit ansvarig för reservdelar, Tanka, hyrbil och tvätt. Idag är jag miljö- och kvalitetssamordnare och ser till så att vi uppfyller de krav som finns på oss.

”Det är en fantastisk stämning här”

Vad får er att stanna kvar efter så många år?

JG:

– Utan tvekan är det tack vare de jag jobbar med. Robban är sist in, men i övrigt har vi jobbat väldigt länge tillsammans i säljteamet.

– Det är inte många arbetsplatser i Sverige där det hörs så mycket skratt som här. Det kan komma varsomhelst ifrån i hela hallen, både när vi sitter med varandra eller med kunder. Det är en fantastisk stämning här.

AH:

– Ni jobbar fortfarande som ett lag. Går du in till en handlare i Göteborg är det krig om varje kund…

JG:

– Ja. Vi jobbar mer för varandra än mot varandra.

Förhoppningsvis märks det även för kunderna?

– Det är klart. Vi säljer bilar även för andra och hjälper varandra till ett bättre resultat.

AH:

– Det blir en relation med kunderna. Många återkommande kunder kommer in bara för att prata.

JG:

– De känner att det är ett kul ställe dit de vill komma tillbaka. Vi är personliga och det lever vi på. Här köper de inte bara en bil, här köper kunderna Bil-Nilsson som koncept.

 

”Vi sålde 55 bilar på en helg”

Har ni några personliga höjdpunkter under åren?

JG:

– När vår före detta försäljningschef Anders Lindblad dansade till Amy Diamond på en superhelg vi hade för några år sedan. Det är en syn jag sent kommer att glömma.

–  Anders Nilsson (grundare och före detta vd, red.anm.) hade fått tag på hur många Renault Grand Scenic som helst. Vi hade satsat stort med motorcykelshow, två artister i form av Linda Bengtzing och Amy Diamond, mat i hallen, en konferencier som inte höll tyst på två dygn samt lyckohjul. Vi sålde 55 bilar på en helg. Jag har aldrig sett så mycket folk här. Det var kalabalik!

Häftigt! Och du, Andreas? Har du någon höjdpunkt?

– För mig är det att jag kunnat byta jobb så många gånger på samma arbetsplats utan att egentligen ha utbildning för det. Jag är tacksam att den chansen fortfarande finns här.

Till sist, hur ser ni på framtiden?

JG:

– Elektrifieringen är som ett tåg i en nerförsbacke utan broms. Det är på väg in och går inte att stoppa. Så det är den utvecklingen som är framtiden. Men vårt arbetssätt som säljare är samma även om vi ställer delvis andra frågor nu, som ”varför kan du inte köra en elbil?”.

– Nya kunder ger nya utmaningar och det är det som gör yrket varierande.

Andreas, du då? Hur ser du på framtiden?

AH:

– Jag tycker att bilbranschen är väldigt rolig. Det händer saker hela tiden med ny teknik i både bilarna och runtomkring. Det står inte still utan utvecklingen går framåt. Jag har fortfarande, trots 20 år här, saker jag inte kan fullt ut, så jag har inte en tanke på något annat.

Så du kan tänka dig att köra 20 år till?

– Ja, varför inte?

Till toppen av sidan