Anna-stålberg-och-hunden-pollux
Foto: Åsa Jakobsson

När Anna Stålberg bytte bransch blev hon historisk. Fram till 2010 hade nämligen ingen annan tjej jobbat som bilförsäljare i Alingsås.

Det var en tuff period i livet. Egenföretagaren Anna Stålberg hade precis gått igenom en skilsmässa och var ensamstående mamma till två döttrar. Hon drev en underklädesbutik och jobbade samtidigt med nagelvård.

För att få det att gå runt jobbade hon också extra hos pappan på familjeägda Marieborgs bageri. I den vevan ringde Bil-Nilssons dåvarande försäljningschef Anders Lindblad och frågade om hon ville bli säljare i en mansdominerad bransch.

– Jag blev alldeles paff. Visst hade jag körkort – men det var allt jag kunde om bilar, säger Anna Stålberg.

– Han ville ha in fler tjejer i bilbranschen och poängterade att det var viktigare vem jag var än att jag kunde mycket om bilar. Jag hade alltid sysslat med sälj och det finns i mitt DNA att jobba hårt. Efter två intervjuer fick jag jobbet.

Bröt ny mark

Hela sitt vuxna liv hade hon drivit eget. En dröm hade gått i uppfyllelse med underklädesbutiken i stan. Men väninnan som Anna drev butiken med ville dra sig ur. Bolaget likviderades och i december 2010 gjorde hon sin första dag på Bil-Nilsson.

– Jag ville ge det en chans och såg det som ett steg mot en tryggare tillvaro när allt runtomkring stormade.

Anna Stålberg bröt ny mark. Hon var nämligen den första Porträtt på Anna Stålbergkvinnliga bilsäljaren i Alingsås. Tidningen gjorde reportage och initialt mötte hon visst motstånd.

När Anna svarade i telefon trodde folk att de kommit till växeln och bad om att få prata med en säljare. Och i bilhallen tackade folk nej till hjälp, för att några minuter senare sitta hos en av de manliga säljarna.

– Jag ska inte sticka under stol med att det var tufft i början. Idag ser det helt annorlunda ut, vilket jag är glad över, säger Anna.

Hyllar sina kollegor

Anna Stålberg framhåller kollegorna som en viktig faktor till att hon tog sig igenom den första tiden. Den prestigelösa och hjälpsamma attityden från både verkstadskillar och säljare betydde och betyder än i dag mycket för henne.

– Jag älskar verkligen mitt jobb. Sammanhållningen, värmen och humorn är stor här – jag får ett gott flabb varje dag.

På Bil-Nilsson träffade hon också sin nya man Joachim för fem år sedan. Han var ute efter en ny bil och fyllde bilhallen med sin karisma och stil när han kom in genom dörrarna, berättar Anna.

– Då kände jag: ”Åh, nej, han får Mattias (en annan av säljarna. red.anm.) ta hand om”. Jag reser mig upp och är på väg att gå. Då får han syn på mig, stannar upp och går mot mitt håll. Han visste redan vilken bil han ville ha så vi pratade om allt möjligt.

– Det dröjde dock ett år innan vi blev ett par. Sedan dess har det inte varit någon tvekan. I dag är vi gifta och bor på landet längs med Fly-rakan.

Anna, Jocke och hunden Pollux
Anna, Jocke och hunden Pollux

Djurvän och hundägare

Anna Stålberg växte upp i Rödene utanför Alingsås. Hon och hennes två systrar kom att älska hästar och djurintresset har fortlöpt som en röd tråd genom livet. När barnen var små skaffade Anna och ex-mannen deras första hund.

Valet föll på en stående fågelhund, som passade Annas förkärlek till att vistas mycket ute i naturen.

– Dessutom tror jag att det var jättebra för barnen att ha husdjur. Det lärde dem empati – en hund behöver ju det ständiga ompysslandet.

Bara två veckor efter skilsmässan blev hunden påkörd och avled endast två år gammal. I dag har Anna elva månader gamla hunden Pollux – en italiensk fågelhund – tillsammans med sin nya man.

Pollux med fågel i munnen
Första fångsten när Pollux var åtta veckor.

Intensiv träning

Pollux tränar de ute vid drömhuset de renoverar och bygger ut. En fågelhund kräver mycket stimuli, så paret har fullt upp.

– Träningen består av flera delar. Som tur är kan min man ha honom dagtid. Han sköter den fysiska träningen. Vi satsar på att springa ett terränglopp med honom i höst. När jag kommer hem på kvällen kör vi lydnadsträningen.

För en elva månader gammal hund är det svårt att hålla fokus en längre tid. Träningspassen blir korta men intensiva. Just nu läggs mycket tid på socialisering och grundlydnad. Målen med träningen är flera.

– Han älskar att träna hårt. Då blir han lugn och harmonisk och får utlopp för sin energi. Att tillfredsställa hans behov är så klart prio ett, säger Anna och fortsätter:

– För vår del handlar det också om att han ska kunna prestera vissa saker för att kunna få championat och senare bli aktuell för avel. Nyss blev han viltspårschampion, vilket gjorde mig väldigt stolt!

Pollux med fågel i munnen
Pollux klarade viltspårsprovet elva månader gammal.

Långsiktig plan

Nästa steg är jakthundschampionatet, men det tror Anna är tre, fyra år bort.

– Det är ingen idé att stressa. Alla hundar är olika och det gäller att följa hundens mognad. Stressar man igenom olika moment är risken stor för att man får börja om.

Tio år efter hennes livs mest kaotiska tid är Anna Stålberg en märkbart harmonisk människa. Hennes lugn sprider sig i rummet och inger förtroende. När jag frågar om drömmar så säger hon att hon inte har några större just nu.

– Flickorna är nöjda och glada, jag är lycklig med min man, trivs på jobbet och har huset jag drömt om. Vad mer kan jag önska? I dessa märkliga tider finner jag också tröst i att leva nära naturen. Den har sin gilla gång, säger Anna och fortsätter:

– Fåglarna kvittrar lika högljutt nu som förra året.

Anna Stålberg

Ålder: 44 år

Bor: Villa på landet i Vårgårda kommun

Familj: Mannen Joachim, barnen Olivia, 21 och Beata, 19 från ett tidigare äktenskap.

Roll på Bil-Nilsson: säljare

Text: Christoffer Hiding

Läs mer:

Möt Åsa Schardt – bland fjälluft och verkstadsgolv
Möt Anders Eggelind – yrkesmusikern som blev säljare
Möt Hampus Nilsson – lämnade dansbandslivet för att bli familjefar
Möt Josefine Simon – med passion för bilar
Möt Tommy Hägg – Den endurofrälste trotjänaren
Möt Lisa Johansson – Töllsjös Maradona

Just nu har vi kampanjpriser på en rad modeller:

Nya Renault Clio
Nya Renault Captur
Nya Renault Zoe
Volvo V90 Cross Country Edition

Intresserad av att köpa ny bil? Kontakta oss!