Rätt däck för just din bil.

Med rätt däck får du en bättre körkänsla och lägre bränsleförbrukning. Dessutom är det viktigt för dig och dina medtrafikanters säkerhet. Besök oss på Bil-Nilsson i Alingsås när det är dags att byta däck. Vi kan din bil och vi vet vilka däck som passar.

Richard Samuelsson

Däckcenter

Rasmus Järnström

Däcktekniker
0322-66 88 66

Hjulskifte

Du kan boka tid för hjulskifte eller komma förbi i vår Däckverkstad så hjälper vi dig på en gång medan du väntar. Du behöver inte beställa tid i förväg förutom i högsäsong.

I samband med hjulskifte kan du välja att förvara dina hjul på vårt Däckhotell – du slipper lagra dem hemma. När det är dags att byta hjul nästa gång finns de redan på plats, och innan du kommer går vi igenom dem och undersöker att de är i bra kondition. Hjulskifte ingår när du har dina hjul på vårt däckhotell.

Låt oss utföra säkerhetskontroller på dina däck med jämna mellanrum så kör du säkert på vägarna. Utnyttja möjligheten att betala ränte- och avgiftsfritt på fyra månader med ditt Volvokort. Välkommen till ditt däckproffs!

Lilla däckskolan

Det är lätt att tro att däck är ett nödvändigt ont som helst skall kosta så lite som möjligt. Men inget kan vara mer fel. Däck är den absolut sista länken mellan din bil och vägen som du färdas på. Det betyder att alla säkerhetssystem mer eller mindre sätts ur spel om däcken inte gör det jobb de ska. Praktiska tips om däck här

Vinterdäckslagen

 • Vinterdäck måste användas vid vinterväglag mellan den 1 december och den 31 mars.
 • Vinterdäck får vara monterade från och med 1 oktober fram till och med den 15 april.
  Från och med 2010 får vinterdäck bara användas fram till den 15 april (tidigare gällde den 30 april som sista dag)
 • Däckets minsta mönsterdjup måste vara 3mm mellan den 1 december och den 31 mars
 • Sommardäck får användas när det inte råder vinterväglag.

Tänk på…

 • Att gummiblandningen i sommardäck inte är gjord för kyla, att de blir hårdare och att deras egenskaper förändras när det blir kallare.
 • Minsta lagliga mönsterdjupet på vinterdäck är 3mm men du bör inte åka med mindre än 4-5mm då greppet i snö och modd är helt beroende på hur mycket däckets mönster kan dränera bort vid olika hastighet.
 • Montera de bästa däcken bak för att minska risken för sladd vid inbromsning och i kurvor oavsett om bilen är fram- eller bakhjulsdriven.

Tänk efter vad du behöver och välj sedan mellan dubb- och friktionsdäck. Bägge alternativen är hållbara och bägge har utmärkta köregenskaper. Ta reda på däckens olika egenskaper så att du säkert kan fatta rätt beslut.

Snöiga eller isiga väger?

Om du kör på isiga mera än på snöiga vägar skall du välja dubbdäck. Dubbdäcken är ett gott val speciellt i landets södra kusttrakter där vägarna ofta är isiga på vintern. Friktionsdäcken passar bättre på snöiga vägar.

Is eller hårt packad snö

Om du kör med friktionsdäck på is eller hårt packad snö, till exempel i korsningar, skall du vara extra försiktig för på sådant underlag har friktionsdäck sämre grepp än dubbdäck.

Tyst däck

Om det är viktigt för dig att däcket är tyst skall du välja ett friktionsdäck som är tyst på snöfria vägar.

Hösthalka

På hösten kan du byta till friktionsdäck tidigare än till dubbdäck. Byter du till friktionsdäck tidigt behöver du inte vara rädd för de kraftiga växlingarna i väglaget på hösten. Friktionsdäcken ger större körsäkerhet också på våren då temperaturerna växlar överraskande snabbt.

Kontrollera lufttrycket

 • Se efter i bilens manual vilket lufttryck däcken kräver.
 • Temperaturen påverkar lufttrycket i däcken: i kyla skall lufttrycket vara högre än i värme.
 • Justera aldrig lufttrycket genast efter körning. Däcken värms alltid upp vid körning.
 • Kom ihåg att kontrollera lufttrycket i reservdäcket regelbundet.

Hjulinställning

Slits dina däck ojämnt eller onormalt fort? Med rätt hjulinställning rullar dina hjul optimalt, det ger lägre bränsleförbrukning, minskat slitage och säkrare, stabilare körning med bättre komfort. Vi på Bil-Nilsson vill förenkla ditt bilägande. Passa på att boka hjulinställningen när vi skiftar dina hjul så rullar du säkert på vägarna.